Ben jij emotioneel in balans?

Zelfbeheersing en emotioneel belezen zijn, vereist zelfbewustzijn en zelfregulering, centrale bestanddelen van emotionele intelligentie. Een waardevolle toepassing van zelfbeheersing is de juiste hersentoestand tot stand te brengen voor datgene waar je op een bepaald moment mee bezig bent.

Persoonlijke effectiviteit

Als het gaat om persoonlijke effectiviteit en emotioneel stabiel aanwezig zijn, moeten we ons in de beste innerlijke toestand bevinden voor de taak die we onder handen hebben, en elke innerlijke toestand heeft zijn voor- en nadelen.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat een positieve stemming ons creatiever maakt en beter in het oplossen van problemen, ons flexibeler doet denken en in vele opzichten efficiënter maakt in het nemen van besluiten.

Emotioneel stabiel zijn?

Zelfreflectie | Ronald van Akkeren, mental coachJe bewust zijn van je innerlijke toestanden, en het hanteren van deze toestanden. Beheersing over deze vaardigheidsgebieden stelt je in staat om op willekeurig gebied uit te blinken in je sport, studie en professionele leven door een goede individuele prestatie te leveren.

Ben je negatief gestemd?

De nadelen van een positieve stemming zijn echter een neiging om minder onderscheid te maken tussen zwakke en sterke argumenten, al te snel een beslissing te nemen of te weinig aandacht te besteden aan de bijzonderheden van een taak.

Aan de andere kant zijn er ook enkele voordelen verbonden aan een sombere, of in ieder geval minder optimistische stemming. Een van deze voordelen is dat je beter in staat bent om aandacht aan bijzonderheden te schenken, zelfs bij saaie taken, iets wat een aanbeveling inhoudt om niet al te vrolijk te zijn als je een contract gaat lezen.

In een negatieve stemming zijn we sceptischer en daarom minder geneigd om zonder meer af te gaan op de mening van deskundigen, en meer geneigd om kritische vragen te stellen en onze eigen conclusies te trekken.

Een theorie over het nut van woede is dat deze energie vrijmaakt en de aandacht richt op het uit de weg ruimen van obstakels die een doel in de weg staan, iets wat je de energie kan geven om in de volgende ronde een concurrent te verslaan die jou zojuist is voorbijgestreefd.

Ben jij emotioneel onaangenaam?

Het voornaamste nadeel van een slecht humeur is natuurlijk dat het emotioneel onaangenaam is voor onszelf en voor onze omgeving.

Maar er zijn ook minder opvallende kosten aan verbonden: op het cognitieve niveau zijn we pessimistischer en daarom eerder geneigd om op te geven als het fout gaat dan in een optimistische stemming.

Een slecht humeur geeft ons een negatieve instelling ten aanzien van alles wat we onder ogen moeten zien en legt een negatieve nadruk op onze beoordelingen.

En omdat we minder prettig zijn voor onze omgeving, kunnen we de harmonie van een team verstoren: één zuurpruim kan iedereen in zijn buurt minder effectief maken.

Tips voor emotioneel belezen zijn!

  • Blijf altijd dicht bij jezelf. Verloochen jezelf nooit.
  • Houd vast aan je eigen normen en waarden.
  • Leid je leven volgens je eigen maatstaven.
  • Ga uit van jezelf. Wacht niet op de bevestiging van anderen.
  • Zie jezelf als uniek. Vergelijk jezelf niet met een ander.
  • Heb zelfwaardering en zelfrespect. Accepteer jezelf zoals je bent. Immers, als jij dat al niet doet, hoe kan een ander je dan positief benaderen?
  • Concentreer je op het nu en de toekomst, op alle mogelijkheden die je nog voor je hebt liggen. Blijf niet hangen in het verleden, maar trek je lessen daaruit.

Kijk naar je pluspunten, naar wat je kunt, naar wie je bent en naar alles wat je in huis hebt. Wees niet al te kritisch over jezelf. Plak jezelf niet het etiket op ‘Ik ben dom, lelijk en dik’. Maar ‘Ik mag er zijn, ik heb mooie ogen, een lief gezicht, ik ben gezond, ik heb een geweldige familie, fijne vrienden, een leuke baan. Wat maakt dat kilootje meer dan uit?’

Wil je ook rust en lekker in je vel dagelijks kunnen leven en functioneren?


Ronald van Akkeren,

High Value Businesscoach, Personal coach, Breinexpert, NLP coach, High Value Mindset, High Value Sales, persoonlijke transformatie, breinleiderschap, persoonlijk leiderschap en groei, positionering, 30 jaar ondernemerservaring, 15 jaar coach. 

Ik ben inlevend, intuïtief, observerend, empathisch, betrokken, positief, humor en confronterend. Mijn persoonlijke kernwaarden zijn, Vertrouwen - Verbinding- Verantwoordelijkheid en Vrijheid!

Mijn AANBOD: High Value Business jaarprogramma, High Value Coachprogramma en The High Value Deal. Spreekt dit jou aan? Ben je klaar voor een hoogwaardig programma? 

Volg mijn High Value Business jaarprogramma, hoe wordt ik als ZZP'er in mijn (Niche) markt duurzaam succesvol?

 

Vul onderstaande formulier in. Dan bel ik jou of ik je kan en helpen en voelen uiteraard of we met elkaar matchen. We gaan voor het allerbeste resultaat! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om alle details en leerdoelen naar invulling van onderstaande invulling van het formulier te bespreken. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen