Burn-out een modeziekte?
15 oktober 2020 
4 min. leestijd

Burn-out een modeziekte?

Is burn-out een modeziekte? Ja en nee. Burn-out is een ziektepatroon dat bij deze tijd past. Je blootstellen aan stress en een burn-out ontwikkelen zijn serieuze zaken. Met burn-out bedoelen we een ernstige toestand, waarin jij als ZZPér fysiek, emotioneel en mentaal ingestort is. Je leeft al jaren constant in angst en hebt geen enkele kracht en levensvreugde meer.

Burn-out komt veelvuldig voor in situaties van hoge werkstress. De werkende en carrière makende ‘jij’ is af aan het brokkelen, de gezellige en gevatte ‘jij’ is af aan het brokkelen, de ‘jij’ met die glansrijke toekomst is af aan het brokkelen en ook de energieke, intelligente ‘jij’ is af aan het brokkelen. Niets meer om je mee te identificeren.

Burn-out: hersenen uit balans

Bij ZZPérs en ondernemers met burn-out zijn de hersenen in meerdere of mindere mate ontregeld. Dit uit zich onder andere in concentratiestoornissen, problemen met het geheugen en vermoeidheid. Bij Burn-out is er sprake van een verstoord evenwicht tussen draagkracht en draaglast. Burn-out kondigt zich aan door verschijnselen als emotionele en lichamelijke uitputting, afkeer van het werk en gevoelens van verminderde competentie.

Slapen gaat niet meer. Je gedachten blijven ‘malen’, het lukt je niet meer om tot innerlijk rust te komen of opgedane ervaringen op ‘normale’ wijze te verwerken en zo te herstellen van de dag. Het treft vaak juist die mensen die verschrikkelijk gemotiveerd en perfectionistisch zijn.

Het begrip burn-out syndrome

Dit ontstond aan het eind van de jaren ’70 in de Verenigde Staten. Onderzoekers merkten moeilijk te verklaren psychosomatische symptomen op onder mensen die in moeilijke sociale verhoudingen werkten: verpleegkundigen, advocaten, accountants, consultants enz. Ze vertoonden tekenen van totale uitputting, gelatenheid en gevoelsmatige reacties als afwijzing, negativisme en cynisme.

Burn-out: hersenen uit balans

De menselijke hersenen houden ervan problemen op te lossen, dingen uit te pluizen en vol te houden. Het is een deel van onze creativiteit. De hersenen blijven bezig tot het probleem, de vraag is opgelost – als je zelf gemotiveerd bent. Als je met een hoop vragen rondloopt die negatieve antwoorden opleveren (Waarom heb ik last van stress? Waarom wil niemand zo’n oude vent als ik aannemen? Waarom luistert de chef niet naar mij?) zullen je hersenen en je innerlijk op zoek gaan naar antwoorden.

Antwoorden die je problemen alleen maar bevestigen. (Ik heb een aangeboren zwakte. Ik ben oud, ik kan niet meer leren. De klant vindt mij niet aardig.) En helaas is het zo.

Meer voorbeelden: je voelt tekenen van stress in je lichaam. Het leven wordt zwaar en triest. Je maakt je zorgen over je gezondheid en over hoe je het vol moet houden tot de kerst/zomer.

Als je je gedachten vergroot en het volume omhoog draait hoor je vragen als:

• Waarom ben ik zo moe? En waarom doet het zeer? Is het gevaarlijk?
• Hoe moet ik het vol houden helemaal tot de kerst/zomer?
• Waarom kan ik nou niet leren hoe dat moet? (Alle anderen begrijpen het immers.)

Burn-out en hersengolven en/of ritmes

Bij een burn-out is er instabiliteit en disbalans bij activiteiten in de hersenen, zoals béta- en alpha-hersengolven of ritmes en een onevenwichtige energieverdeling tussen rechter en linker hersenhelft. Dit heeft de volgende psychische klachten tot gevolg.

De linker hersenhelft is belangrijk om oorzaak en gevolg te zien, een plan te maken en uit te voeren en dingen op een rijtje zetten. De rechter hersenhelft zorgt voor positieve gevoelens zoals vriendschap, blijheid, liefde en creativiteit.

Onregelmatige en onrustige deltagolven (0,5-3 Hz). Dit zijn golven van het onderbewustzijn. Ze zijn een indicator voor energetische en fysieke problemen zoals pijn, vermoeidheid en slaapstoornissen. Uiteraard komt een slaaptekort de concentratie en het leervermogen niet ten goede. (Rem)slaap speelt mogelijk een rol bij processen die ervoor zorgen dat herinneringen in ons geheugen opgeslagen blijven. Onregelmatige deltagolven verbruiken veel energie. Het zijn patronen of ritmes die hoge microvoltages (50 – 200 µV) in onze hersenen verbruiken.

Burn-out en neurofeedback resultaten

Neurofeedback trainingen helpt ondernemers om de rust en de balans in het hoofd terug te brengen. Ondernemers die bij Ronald van Akkeren komen met een burn-out of andere stress gerelateerde problemen, ervaren met relaxatie en cognitieve oefeningen op een gegeven moment hun weer energie weer terugkomen, dit geeft zelfvertrouwen en kracht!

Dit betekent vooral beter kunnen concentreren, grenzen afbakenen, in eigen kracht gaan staan, daadkracht, nieuwe plannen maken, gemotiveerd zijn, een beter geheugen, meer (zelf)vertrouwen, meer inzicht en overzicht over wat te doen thuis.

Ook ervaren ze minder of geen pijn en slapen ze beter, wat resulteert in meer rust en emotionele beheersing. Gemiddeld zijn er met neurofeedback trainingen twintig sessies nodig om een blijvend resultaat te bereiken. Je hersenen hebben geleerd om orde en balans te creëren, zodat je hersenen met zijn functies beter kan schakelen (mentaal, emotioneel en fysiek).

Mentaal en fysiek

Het is mijn ervaring dat een combinatie van NLP - EFT en PMA triggers in het heden / dagelijkse leven opruimen die gerelateerd zijn aan ingesleten onderbewuste patronen uit je verleden. Het geeft je een goede waarborg voor meer inzicht in jezelf en het uitblijven van een nieuwe periode van burn-out.

Naast aandacht voor de emotionele en mentale situatie, richten ik mij ook op fysiek herstel. Dat is niet zo vreemd, want chronische stress betekent een aanslag op je immuunsysteem, de energiehuishouding, de hormoon- en stofwisselingsbalans.


Ronald van Akkeren

High Value Businesscoach, High Value Lifecoach, Breinexpert, NLP - PMA - EFT - MBTI type indicator
Life-changing & Transformatie | Autonomie en Financiële Vrijheid met High Value Ondernemen.

Mijn persoonlijke kernwaarden zijn;

 Ik sta voor: Vertrouwen - Verbinding - Verantwoordelijkheid - Veerkracht en Vrijheid!

Over de schrijver
Reactie plaatsen