Ga nu werken aan je positieve mindset
12 mei 2019 
in Mindset
3 min. leestijd

Ga nu werken aan je positieve mindset

Concentratie en en positieve mindset gaan hand en hand. Mindset kun je het beste vertalen met ‘houding’ of ‘instelling’. Het is een manier van ervaren en reageren op wat er gebeurt.

In de praktijk hoor je vaak spreken over een positieve en een negatieve mindset. Bijvoorbeeld: “Als je een positieve mindset hebt, zie je overwegend de kansen die je kan pakken.” Of: “Zij heeft zo’n negatieve mindset. Ziet altijd beren op haar weg en ziet niet wat er mogelijk is.”

Positieve mindset

Als je geconcentreerd wilt werken, heb je een positieve mindset nodig. Wat doet of denkt iemand met een positieve mindset? Je ziet dat hij meestal:

 • een eigen visie heeft op hoe hij zijn vrije tijd en werk in kan richten: in deze visie wordt veelal een goede besteding van tijd, energie en rust meegenomen.
 • zelf het initiatief neemt om het voor elkaar te krijgen: hij zal zich niet laten leiden. Hij weet wat hij wil en houdt daarom zicht op het doel wat hij wil bereiken.
 • proactief bezig kan zijn: alleen al hierdoor zal hij minder gestoord worden en misschien ook wel minder geconcentreerde tijd nodig hebben.
 • tips zoekt die passen bij hemzelf en zijn situatie: hij zoekt passende Tips voor meer concentratie en zal er net zolang mee experimenteren totdat hij de tips heeft gevonden die voor hem en zijn omgeving werken.

Mensen die van nature een wat meer negatieve mindset hebben, zullen:

 • zich meer laten leiden door de omgeving: ze checken of anderen ook geconcentreerde tijd of tijd waarin ze niet worden gestoord, voor zichzelf opeisen. Als dit niet het geval is, vinden ze het lastig om dit voor zichzelf op te eisen.
 • niet op de voorgrond zetten wat het oplevert als je geconcentreerd werkt: ze zullen zich niet hard maken voor een goede besteding van tijd en energie.
 • zeggen dat ze er niets aan kunnen doen: ze ervaren zich vaker slachtoffer van de situatie.
 • zijn vaak reactief: hierdoor hebben ze ook vaker geconcentreerde tijd nodig omdat ze anders de gewenste resultaten niet halen.
 • de aangeboden tips sneller afwijzen als zijnde dat die niet bij hen of de situatie passen.

Een negatieve mindset heeft natuurlijk altijd een reden. Daarom is het waardevol om te kijken hoe het komt dat jij in jouw situatie geen (of een te weinig) proactieve, positieve mindset hebt. De volgende drie zaken zijn daarbij van belang:

 1. Zijn de doelen helder en zinvol? Alleen heldere, duidelijke én zinvolle doelstellingen zorgen ervoor dat je proactief wilt en kunt werken.
 2. Werk je waardegebonden? Motivatie komt vaak uit waardevol leven en werken. Wat zijn de waarden die jij werkelijk naleeft? Zodra jij een positief voorbeeld bent, word je een magneet voor je omgeving.
 3. Sluit je werk aan bij je ambitie? Als je weet waarvoor jij iets doet, zul je zien dat je bereid bent je grenzen te verleggen. Te experimenteren om uiteindelijk te krijgen waar jij op uit bent.

Zodra je deze drie zaken aan gaat pakken, zul je vanzelf kansen gaan zien. Zul je durven aangeven wanneer en waarvoor je geconcentreerde tijd nodig hebt. Tijd waarin je niet gestoord wordt.


Ronald van Akkeren,

High Value Businesscoach, Personal coach, Breinexpert, NLP coach, High Value Mindset, High Value Sales, persoonlijke transformatie, breinleiderschap, persoonlijk leiderschap en groei, positionering, 30 jaar ondernemerservaring, 15 jaar coach. Ik ben inlevend, intuïtief, observerend, empathisch, betrokken, positief, humor en confronterend. Mijn persoonlijke kernwaarden zijn, Vertrouwen - Verbinding- Verantwoordelijkheid en Vrijheid!

High Value Business jaarprogramma, High Value Coachprogramma en The High Value Deal. Spreekt dit jou aan? Ben je klaar voor een hoogwaardig programma? 

De High Value Coachprogramma is heel geschikt om te werken aan een positieve mindset!

 

Vul onderstaande formulier in. Dan bel ik jou of ik je kan en helpen en voelen uiteraard of we met elkaar matchen. We gaan voor het allerbeste resultaat! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om alle details en leerdoelen naar invulling van onderstaande invulling van het formulier te bespreken. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen