Hebben ondernemers gebrek aan focus?
17 september 2020 
2 min. leestijd

Hebben ondernemers gebrek aan focus?

Waar lopen de meeste ondernemers nou het meest tegenaan? Dat vraag ik mij ook steeds vaak af. Het leek mij het meest logisch dat de meeste ZZPérs en ondernemers zouden aanlopen tegen te weinig klanten. Ondernemers, zoals fotografen, trainers, webbouwers, (online) coaches, therapeuten, consultants, adviseurs, freelancers enz . Ik stelde mij de vraag: Waar lopen zij op dit moment het meest tegenaan in hun (online) bedrijf?

Ik kom de afgelopen jaren in mijn netwerk veel ondernemers tegen. En wat blijkt? De meeste ondernemers hebben moeite met ‘gebrek aan focus’ en daarna ondernemers met ‘te weinig klanten’. De antwoorden bij ‘gebrek aan focus’ waren bijvoorbeeld: Altijd tijdgebrek, teveel ideeën, weinig structuur, doelloos scrollen, teveel afleiding en uitstelgedrag. Herkenbaar ?

Als ondernemers zijn we natuurlijk gewoon een zootje bezige bijtjes. Ons hoofd stroomt over van de ideeën. En we vinden niets zo lekker als het opstarten van nieuwe projecten. Focus? Ho maar!

Wat ik zie is dat veel ondernemers zo veel dingen moeten doen, het zo druk hebben en daardoor geen focus kunnen behouden. Hierdoor blijven ze in hun bedrijf puin ruimen en komen ze niet toe aan de grote vragen van hun bedrijf. Gevolg? Onvoldoende klanten en inkomsten. Daar moeten we wat aan doen! Dus: van focus op Verkopen naar focus op Focus; Hoe zou dat zijn? Waar zou jouw bedrijf en jij als ondernemer dan wel niet staan?

Weten wat je wilt scheelt al heel veel. Waar gaat je focus naartoe als ondernemer de komende dag, week, maand, jaar? Bepaal waar je wilt zijn over vijf jaar, twee jaar en een jaar. Wat moet je doen om daar te komen? Begin groot, maar maak dat steeds kleiner. Zo klein, dat het eerste doel ineens haalbaar is. Want er is niets zo demotiverend als onhaalbare doelen. En maak het concreet en realistisch!

Om meer klanten te vinden ga ik in mijn omgeving en op internet actief online netwerken, zoals Linkedin, waar mijn doelgroep aanwezig is. Ik neem in het eerste jaar iedere maand contact op met iemand waar ik graag mee samen wil werken. Ik stel mij als doel om met coaches en dienstverleners in gesprek ga om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen’. Van persoonlijk groei tot bedrijfsgroei, offline of online.

Je aandacht erbij houden is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dat mailtje dat binnenkomt werkt bijna magnetisch en voor je het weet ben je een halfuur bezig met iets uitzoeken om de mail te beantwoorden.

Een klant stuurt nog een appje tussendoor en op je telefoon zie je nieuwe facebook likes en reacties op je Insta story. Als je niet oppast ben je zomaar een uur of meer kwijt aan niet zo heel veel nuttigs. Terwijl juist focus en productiviteit als ondernemer onmisbaar zijn. Je brein krijgt het moeilijk als er teveel prikkels binnen komen en jij chaos in je hoofd krijgt.

Als je iedere keer weer iets anders gaat doen, is het gewoon onmogelijk om welk project dan ook tot een succes te maken!

Afleidingen. Het zijn misschien wel de grootste obtakels van ondernemers. Zowel interne afleidingen (zelf teveel tegelijk willen doen) als externe afleidingen (drukte van klanten, telefoontjes, mailtjes, social media onderhouden) spelen hier een grote rol in. Focus is gerichte aandacht op een bepaald punt of doel.

Wil jij een doel bereiken dan krijg je te maken met allerlei zaken, die kunnen proberen je van dat doel af te houden. Zodoende gaat het je niet gaat lukken dit te realiseren. Dit kun je voorkomen door je stap voor stap te focussen, je gaat gericht op je doel wat op dat moment urgent is, persoonlijk of je bedrijf.

 

FOCUS WERKT

Wil je meer weten over FOCUS en hoe ik je daar in kan trainen en coachen. Klik hier.

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen