Misschien ken je het wel, je bent ZZPér en hebt een leuke bloemenwinkel, of een massagepraktijk, of je bent ontwerper en je hebt een mooie website online staan. Tegelijk beschik je ook over een leuke kennissenkring voor wie je regelmatig een opdrachtje doet, of waar je soms wat aan verkoopt. Kortom: iedereen die je kent weet wie je bent d.m.v. mond op mond reclame, wat je doet en men kan je goed vinden.
Op deze manier breidt je als ZZP,er je klantenkring zich niet echt uit. Het lijkt soms alsof het ‘hierbij blijft’, terwijl je, zeker nu de economie flink op stoom is, weet dat er meer in zit. Natuurlijk kan een gebrek aan klanten meerdere oorzaken hebben. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je je marketing strategie niet goed op orde hebt.
Veel ondernemers onderschatten de kracht een heldere boodschap, positionering, Google Ads, Facebook Ads en andere marketing strategieën. Het kan namelijk hét antwoord zijn op meer (High Value) klanten aan te trekken die een goede prijs betalen voor jou unieke dienst of product.
LOK HIGH VALUE BEZOEKERS NAAR JE WEBSITE
Het profiel van jou als ZZPér op Facebook of LinkedIn, YouTube, instagram, twitter e.d. zijn een uitgelezen kans om door je (mogelijke) klanten als expert te worden bestempeld. Houd op die manier via je pagina je (mogelijke) klanten op de hoogte van acties, maar ook van branche gerelateerd nieuws. Als je regelmatig interessant nieuws deelt, gaan klanten je bedrijf als expert zien. Belangrijk is wel om te kijken wie is en waar zit je doelgroep, wat is je dienst en wat wil je vertellen.
Het is goed om in geplaatste berichten een link te maken naar de website van je winkel of onderneming. Door regelmatig updates te plaatsen, met een link op bijv. Twitter, Facebook of LinkedIn kun je via clicks extra verkeer op je site genereren.
Beinvloed je zoekmachine rankings
Veel social media websites maken gebruik van zogenoemde ‘no-follow tags’, wat betekent dat zoekmachines ze niet volgen. Toch scoren social mediawebsites vaak hoog in zoekmachines. Uit testen blijkt dat websites met een social-gedeelte in het linkprofel (dus de no-follow linkjes) beter ranken, dan websites zonder no-follow linkjes.
Dit onderstreept het belang van een zogenaamd ‘natuurlijk’ linkprofel. Als mensen het over je site hebben (en linken via social media) is dit een natuurlijk proces. Zoekmachines hechten veel waarde aan websites met een natuurlijk linkprofel.
Je kunt goed op een specifieke markt richten
Met de komst van social media is z.g. ‘niche marketing’ nóg makkelijker geworden. Als ZZPér kun je via sociale platforms gericht zoeken op locatie, bepaalde groepen mensen en interesses. Als je dus gehoorapparaten verkoopt, dan kies je er op Facebook voor om bijvoorbeeld te adverteren bij 55-plussers in de omgeving van jouw zaak.
Door je social mediakanaal goed in de gaten te houden, krijg je ook inzicht in de wensen van je (mogelijke) klant. Dit kun je gebruiken voor het innoveren van je producten. Zo kwam Nike op het idee een Facebook App te maken waarmee je zelf je eigen Nikes kunt ontwerpen.
Weet goed wie je doelgroep is
Pas wanneer je weet voor wie je iets plaatst, kun je gaan nadenken over wat je wil plaatsen. Begin dus niet zonder strategie. Dat hoeft echt geen bijbel aan ideeën te zijn; puntsgewijs een plan van aanpak voldoet ook.
Denk goed na wie je doelgroep is
Bedenk je voordat je aan social media begint, wat het belangrijkste is dat je er mee wil bereiken. Wil je meer bezoekers naar je webshop, of is social media een extra kanaal voor je klantendienst? Wil je meer naamsbekendheid of ben je van plan om aan sales- of leadgeneratie te gaan doen?
Bedenk vooraf wat je wil bereiken met de post. Wat moet je bijvoorbeeld doen om je achterban op Facebook tevreden te houden en ze te boeien? Post onderwerpen met meerwaarde die je doelgroep interesseren en verder helpen. Probeer ze over te halen verder te lezen in de geplaatste post. Gebruik als leidraad het ‘AIDA-model’.
• A – Attention: de aandacht krijgen van de doelgroep
• I – Interest: de interesse wekken van de doelgroep
• D – Desire: creëer verlangen bij de doelgroep
• A – Action: zorg dat de doelgroep actie onderneemt
Probeer je content luchtig en interessant te houden. Combineer informatieve posts met kortingen, winacties en vooral niet te vergeten humor. En maak eens een video over jezelf, of over je winkel… denk out-of-the-box.
Meer weten over (online) ondernemen of je gevoel over ondernemerschap, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op voor een verhelderend gesprek wat je veel kan opleveren.