Zaken over het brein
04 februari 2019 
in Brein
4 min. leestijd

Zaken over het brein

Onze hersens, het meest complexe systeem dat we kennen, bestaan uit een boterzachte weefselmassa van gemiddeld 1350 gram. Als we spreken over de hardware van de hersens kunnen we drie geïntegreerde delen onderscheiden:

De kleine hersenen

Het oudste deel bestaat uit de hersenstam en de kleine hersens (cerebellum). Dit deel wordt ook wel het reptielenbrein genoemd. De belangrijkste functies zijn het bewaren van het evenwicht, het in stand houden van de lichaamshouding en het beter laten verlopen van bewegingen in de ruimte.

De laatste tijd zijn er aanwijzingen dat zich hier ook het geheugen voor eenvoudige aangeleerde handelingen bevindt. Motorische zaken die we automatisch verrichten, worden aangestuurd vanuit dit deel van de hersens. Ook de beheersing van de ademhaling en de hartslag worden door de hersenstam gestuurd.

Het limbische systeem

Het tweede deel van de hersens bestaat uit het limbisch systeem of zoogdierenbrein. Dit deel van de hersens zorgt onder andere voor de homeostase, de zorg voor een bestendig milieu in het lichaam. Het reguleert de lichaamstemperatuur, de bloeddruk en het bloedsuikergehalte.

Daarnaast speelt het limbisch systeem een grote rol bij de emotionele reacties die met overleven hebben te maken. Deze primaire instincten zijn makkelijk te onthouden omdat het de vier V’s zijn van overleven: voeden, vechten, vluchten en voortplanten.

De hypothalamus kan beschouwd worden als een verbindingsstation tussen twee belangrijke systemen: het hormoonsysteem en het centrale zenuwstelsel. Andere belangrijke onderdelen van het limbisch systeem zijn de hippocampus (lijkt op een zeepaardje), de amygdala en de thalamus.

De hippocampus speelt een belangrijke rol bij het opslaan van informatie in het langetermijngeheugen. Meer recente herinneringen worden eerst in de hippocampus opgeslagen en na verloop van tijd naar delen van de hersenschors verplaatst.

Ronald van Akkeren traint en coacht professionals om vanuit Hier en NU momenten optimaal gebruik te maken van het geheugen!

De amygdala of amandelkern is het regelcentrum voor onbewuste emotionele reacties. De amygdala onderscheidt angstsituaties en kan heel snel tot een reactie aanzetten: vechten of vluchten.

De thalamus of ‘poort naar de hersenschors’ helpt bij het initiëren van het bewustzijn en ordent de van buiten komende informatie in voorlopige groeperingen. Onze zintuigen zijn verbonden met de thalamus, met uitzondering van het reukorgaan. Geuren gaan buiten de thalamus om het limbisch systeem in.

Het derde en jongste deel van onze hersens bestaat uit de grote hersens, ook thinking cap of neo cortex genoemd. Ongeveer 80 procent van het volume van onze hersens wordt in beslag genomen door de neo cortex. Het ziet eruit als een walnoot zonder dop. De hersenschors, die 1,5 tot 3 mm dik is, zou gladgestreken een oppervlakte hebben van ongeveer 2 m2.

In de hersenschors, die meer neuronen bevat dan elk ander deel van de hersens, worden beslissingen genomen, de wereld georganiseerd, persoonlijke herinneringen opgeslagen, taal geformuleerd en begrepen, muziek gehoord en de natuur gezien.

Denken en aspecten van leren zijn belangrijke functies van de schors. Veel is nog onbekend. We weten niet hoe we nieuwe ideeën krijgen of wat er exact gebeurt als we iets nieuws leren.

De hogere functies in de hersenschors zijn het grensgebied van de neurowetenschappen. Het is vooral de hersenschors die bij de mensen veel groter en ingewikkelder gecomprimeerd is dan bij welk ander zoogdier ook.

De grote hersens bestaan uit twee symmetrische hemisferen, uiterlijk gescheiden maar innig verbonden via een zenuwbalk van driehonderd miljoen zenuwvezels (corpus callosum). De linker hemisfeer stuurt de rechterkant van het lichaam aan en andersom.

Het zijn de wandbeen kwab, de slaapkwab, de voorhoofdskwab en de achterhoofdskwab.

  • De achterhoofdskwab wordt ook wel de visuele schors genoemd, omdat visuele informatie via de ogen kruislings in de achterhoofdskwabben terechtkomt.
  • De slaapkwabben, in de buurt van de slaap, zijn betrokken bij horen, waarneming en geheugen.
  • In de wandbeenkwabben wordt onze wereld samengesteld. Letters worden er tot woorden gevormd en woorden tot gedachten.
  • De voorhoofdskwab, of executive brain, is de grootste van de vier. Hij controleert voor een groot deel wat er in de rest van de hersens gebeurt en heeft veel verbindingen met het limbisch systeem. Hij is vooral betrokken bij het nemen van beslissingen, het maken van plannen en bij doelgericht gedrag.

Alles heeft met alles te maken en de hersens moeten worden gezien als één systeem van samenwerkende componenten, ondanks de vele specifieke en gelokaliseerde functies.

Ronald spreekt de taal van ons brein en leert jou hoe jij je unieke brein persoonlijk of als ondernemer voor je kunt laten werken!


Ronald van Akkeren,

High Value Businesscoach, Personal coach, Breinexpert, NLP coach, High Value Mindset, High Value Sales, persoonlijke transformatie, breinleiderschap, persoonlijk leiderschap en groei, positionering, 30 jaar ondernemerservaring en 15 jaar coach.

Ik ben inlevend, intuïtief, observerend, empathisch, betrokken, positief, humor en confronterend. Mijn persoonlijke kernwaarden zijn, Vertrouwen - Verbinding- Verantwoordelijkheid en Vrijheid!

High Value Business jaarprogramma, High Value Coachprogramma en The High Value Deal. Spreekt dit jou aan? Ben je klaar voor een hoogwaardig programma? 

De High Value Coachprogramma is heel geschikt als het gaat over ons brein en daaraan gerelateerd, ons dagelijks gedrag!

 

Vul onderstaande formulier in. Dan bel ik jou of ik je kan en helpen en voelen uiteraard of we met elkaar matchen. We gaan voor het allerbeste resultaat! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om alle details en leerdoelen naar invulling van onderstaande invulling van het formulier te bespreken. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen