Zelf een online cursus maken
09 december 2020 
2 min. leestijd

Zelf een online cursus maken

Zelf een online cursus maken hoeft niet heel ingewikkeld of duur te zijn. Het is zelfs in deze tijd al mogelijk om op internet gratis of betaalde online cursussen aan te bieden in een online leeromgeving. Wanneer jij een online cursus gaat maken voor jouw expertise heb je eigenlijk jezelf nodig en alle kennis en waarde die jij met jouw doelgroep wil delen.

Het is een goed idee om een online cursus te maken in je online leeromgeving op je website, want er zijn veel ondernemers die (een groot deel) van hun inkomen genereren uit online diensten en producten. Een groot voordeel van digitale producten is de zelfstandigheid die je houdt als ondernemer.

Je bent niet afhankelijk van fabrieken die jouw product maken, je hoeft geen voorraad in te slaan, en de distributie verloopt gewoon online. 24 uur per dag en 7 dagen per week. Je hoeft er ook geen groot en duur kantoor voor in te richten, daarmee zijn de opstartkosten beperkt en loop je weinig risico.

Daarnaast heb je een paar handige hulpmiddelen en tools nodig om het in elkaar te zetten. Helemaal gratis is het maken van een online cursus natuurlijk niet. Het maken van de cursus kost altijd natuurlijk wel tijd en moeite. De eerste stap om te beginnen met jouw online cursus is dat je goed moet weten wat het onderwerp wordt. Hierin kan jij jouw expertise goed in verwerken en zo kan je op de problemen en behoefte van jouw doelgroep inspelen.

Begin met het opschrijven van jouw onderwerp waarover je het gaat hebben. Maak daarna een lijstje met alle onderdelen die terug moeten komen in jouw online cursus. Stap 2 is dat je gaat bedenken hoe je de cursus gaat maken en hoe jij de onderwerpen wil behandelen. Het is mogelijk om teksten, beelden, video’s en audio’s toe te passen. Wij adviseren om meer en deels video’s te gebruiken in jouw online cursus.

Video is een aanvulling op jouw dienstverlening, je kunt er complexe informatie op een heel inzichtelijke wijze mee overbrengen. Denk aan explainer video’s met animatie, maar ook presentatie voor de camera behoort tot de mogelijkheden.

Daarnaast ga je werkboeken maken die jouw doelgroep kunnen gebruiken bij het maken van de online cursus. In de video’s geef je informatie en uitleg over opdrachten en deze opdrachten staan in de werkboeken nogmaals uitgelegd. Een werkboek kan je heel gemakkelijk maken en vormgeven via het programma Canva. Nadat je de video’s hebt opgenomen van alle lessen is het tijd om jouw online cursus te gaan verkopen.

Je richt je met jouw salespage op slechts één doel. Bijvoorbeeld het verkopen van een online cursus. Zorg er dan ook voor dat de salespage zich daar op richt en geen afleidingen voor de bezoeker biedt, zoals; social media-icoontjes, een menubalk, laatste blogberichten, etc…

Maak een mooie salespagina en aanbieding van jouw online cursus en laat zien wat jouw doelgroep aan jouw cursus heeft. Zorg er daarnaast ook voor dat je een goed betaalsysteem achter de salespagina hebt zitten. Zodat potentiele mensen als ondernemers gelijk de cursus kunnen kopen.

Een salespagina is een pagina waar een bezoeker op ‘landt’ nadat deze bijvoorbeeld op een advertentie of een Google of Facebook resultaat heeft geklikt. In zekere zin is dus iedere pagina op je website een landingspagina, want je bezoeker moet immers altijd op een pagina binnenkomen. Zodoende is het woord vaak verwarrend.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact op!
Ronald

Over de schrijver
Reactie plaatsen