Wat zijn jouw kernwaarden
04 mei 2022 
3 min. leestijd

Wat zijn jouw kernwaarden

WAT ZIJN JOUW KERNWAARDEN?

Heb jij wel eens stilgestaan bij jouw kernwaarden? Of heb je eerlijk gezegd geen flauw benul wat kernwaarden zijn? Kernwaarden zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar jij als persoon of (HIGH VALUE) ondernemer voor staat. Als je geen kernwaarden hebt, gaat je leven alle kanten op. Je handelt inconsistent en dat zal zorgen voor irritaties bij jezelf. Maak je kernwaarden inzichtelijk.

DEFINIEER JE PERSOONLIJKE KERNWAARDEN OM TE GENIETEN VAN JE LEVEN!

WAAROM HET KENNEN VAN JE PERSOONLIJKE KERNWAARDEN JOU GELUKKIG MAAKT. Denk aan de meest loyale persoon die je kent. De meest genereuze, individualistische of meelevende. We hebben allemaal mensen in ons leven die op een bepaalde manier opvallen omdat ze sterke kernwaarden hebben. Wat zijn kernwaarden? We hebben ze allemaal. Maar waar komen ze vandaan en hoe beïnvloeden ze ons leven? Dit zijn essentiële vragen voor ieder mens die een zinvol, vervullend leven wil leiden .

Kernwaarden zijn de fundamentele overtuigingen die ons leven beheersen. Ze zijn onze inspiratie om te handelen en ze begeleiden onze beslissingen over alles, van carrière als ondernemer tot persoonlijke groei. Ze belichamen de persoon die we willen zijn en beïnvloeden hoe we anderen behandelen en hoe we met de wereld omgaan. Kernwaarden vormen de kern van wie we in essentie zijn!

Hoe iemands persoonlijke kernwaarden worden gedefinieerd, is gebaseerd op de gevoelens en sentimenten die men heeft over zichzelf en de wereld om hen heen. Persoonlijke kernwaarden kunnen positief zijn en leiden tot zelfrespect en voldoening, of ze kunnen gebaseerd zijn op beperkende overtuigingen en problemen veroorzaken in relaties en onze algemene interacties met de wereld als geheel.

WAAR KOMEN KERNWAARDEN VANDAAN?

Onze kernwaarden worden het krachtigst gevormd in de kindertijd. Kinderen zijn als sponzen die de wereld om hen heen opzuigen, maar deze wereld is relatief klein. Ze pikken meestal de kernwaarden van naaste familieleden op. Kernwaarden komen ook voort uit onze inspanningen om de liefde te verdienen waar we naar hunkeren. Kinderen willen geaccepteerd worden en ze zullen de kernwaarden en overtuigingen aannemen die ze nodig hebben om die goedkeuring te verdienen.

Persoonlijke kernwaarden worden ook beïnvloed door huidige ervaringen en de mensen waarmee we ons omringen. Heb je ooit de uitdrukking gehoord: " jij bent wie je vrienden zijn ?" We pikken kleine stukjes op van andere mensen en onze familie, vrienden en belangrijke anderen - de kenmerken die we leuk vinden. Dan gooien we de eigenschappen die we niet leuk vinden weg. Het eindresultaat zijn onze bestaande persoonlijke kernwaarden en overtuigingen. Beide helpen je om te bepalen of iets 'goed' of 'slecht' is.

SOORTEN PERSOONLIJKE KERNWAARDEN

Wat zijn kernwaarden? Het hangt af van de context. Er zijn veel verschillende soorten persoonlijke kernwaarden, maar de meeste kunnen worden onderverdeeld in waarden op basis van moraal, esthetiek of familie.

Familiewaarden variëren van gezin tot gezin. Ze hebben betrekking op hoe de tijd samen wordt doorgebracht, hoe de gezinsleden worden behandeld en de structuur van het gezin. Het ultieme antwoord op “ Wat zijn kernwaarden?" is vaak dat ze hetzelfde zijn als de kernwaarden van je gezin.

WAAROM ZIJN KERNWAARDEN BELANGRIJK?

Wat zijn persoonlijke kernwaarden anders dan een bron van begeleiding in ons leven? Onze kernwaarden vormen ons – ze maken ons tot wie we zijn – en daar is niets mis mee. Het zijn een reeks regels die bepalen hoe we omgaan met en oordelen over andere mensen. Onze kernwaarden bepalen ook hoe we onszelf zien en hoe we de wereld zien.

Het belangrijkste is dat kernwaarden een diepgaande invloed hebben op onze persoonlijke relaties. We brengen deze reeks regels in elke verbinding die we maken - en met regels komen verwachtingen. We hebben ergernissen en ons waargenomen concept van hoe dingen "zou moeten" zijn.

Het antwoord kennen op de vraag " Wat zijn kernwaarden ?" en het kunnen definiëren van je eigen persoonlijke regels is essentieel voor het opbouwen van gezonde, langdurige relaties. Als je kernwaarden die van je partner of als ondernemer niet aanvullen, ontstaat er bijna altijd een conflict. En wanneer onze regels onredelijk worden en onze relaties moeilijker maken, dan moeten we opnieuw evalueren - misschien is het tijd om je overtuigingen en kernwaarden opnieuw vorm te geven, zodat ze meer harmonie creëren, geen conflict?

Dus waar komen je kernwaarden vandaan? Hoe helpen of hinderen ze je? Hebben deze overtuigingen een positieve invloed op je succes en relaties, of houden ze je tegen? Door objectief naar je overtuigingen te kijken en te beslissen hoe je ze kunt veranderen om beter bij je doelen te passen, kun je uiteindelijk meer vervulling vinden!Over de schrijver
Trauma - Burn-out Coach | High Value Ondernemerscoach | Neurocoach | Zelf en Breinleiderschap. Eclectisch Psychosomatisch Maatwerk | Stress, Energie en Timemanagement. Ik ben inlevend, intuïtief, analytisch, observerend, empathisch, betrokken, positief en geestig! Mijn persoonlijke kernwaarden zijn, Vertrouwen - Verbinding- Verantwoordelijkheid en Vrijheid.
Reactie plaatsen