Communicatie voorkeuren van een consultant of coach
18 mei 2023 
4 min. leestijd

Communicatie voorkeuren van een consultant of coach

Communicatievoorkeuren

Hoewel communicatievoorkeuren kunnen variëren van persoon tot persoon, zijn er bepaalde communicatievoorkeuren die vaak worden geassocieerd vanwege de aard van de persoon met NAH en Trauma achtergrond. Het is belangrijk om te begrijpen en respecteren dat verschillende klanten verschillende communicatievoorkeuren hebben. 

Effectieve communicatie omvat het afstemmen op de voorkeuren van anderen en het aanpassen van je communicatiestijl om beter aan te sluiten bij de behoeften en voorkeuren van de klant waarmee je communiceert. Hoe richt jij als kennis ondernemer je aandacht, neem je informatie op, neem je beslissingen en hoe sta je in de wereld. Het afstemmen op de ander begint met inlevend luisteren, open vragen stellen en verdiepend vragen stellen, zodat je tot de kern komt wat een klant of client wilt bereiken.

Vijfenvijftig procent van de communicatie is het resultaat van de fysiologie (introvert / extravert) of lichaamstaal, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren en het type bewegingen.

Hoe spiegel je iemands fysiologie? Welk soort fysieke kenmerken kun je spiegelen zoals je houding en gebaren, ademhalingspatronen, oogcontact, gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale kenmerken. Wat is jouw voorkeur van communiceren met je client of klant.

Communicatievoorkeuren van consultants:

Consultants geven meestal de voorkeur aan communicatie die helder en beknopt is. Ze moeten complexe concepten en informatie begrijpelijk maken voor hun klanten. Het vermijden van vakjargon en het gebruik van eenvoudige taal helpt om de boodschap effectief over te brengen.

Ze hechten vaak waarde aan gestructureerde communicatie. Het opzetten van een duidelijke structuur, het gebruik van overzichten en het presenteren van informatie in logische volgorde helpt bij het begrijpen en opvolgen van de communicatie.

Vanwege hun analytische aard geven consultants er de voorkeur aan om feitelijke informatie te gebruiken om hun standpunten en aanbevelingen te ondersteunen. Ze waarderen nauwkeurigheid, data-ondersteuning en logisch redeneren in communicatie.

Ze geven voorkeur de aan interactieve communicatie. Ze willen de behoeften en zorgen van hun klanten begrijpen en streven naar tweerichtingsverkeer om de communicatie effectiever te maken. Dit kan betekenen dat ze actief luisteren, open vragen stellen en openstaan voor feedback en discussie.

Ze maken vaak gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals diagrammen, grafieken en presentaties, om complexe informatie te visualiseren en te verduidelijken. Dit helpt bij het beter begrijpen en onthouden van de boodschap. Ze streven naar heldere en respectvolle communicatie om een vertrouwensrelatie met hun klanten op te bouwen.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle consultants dezelfde communicatievoorkeuren hebben. Het kan variëren afhankelijk van hun persoonlijkheid, expertise en de specifieke vereisten van hun klanten. Het is altijd het beste om te informeren en af te stemmen op de individuele communicatievoorkeuren om een effectieve samenwerking te bevorderen.

Communicatievoorkeur van een coach

De communicatievoorkeuren van coaches kunnen variëren op basis van hun persoonlijkheid, de aard van hun coaching en de behoeften van hun cliënten. Ze richten zich vaak op het begrijpen van de emoties, non-verbale gedrag, ervaringen en perspectieven van hun cliënten. Ze geven de voorkeur aan communicatie die empathie en begrip uitstraalt, waarbij ze actief open vragen stellen en luisteren naar de gevoelens van hun cliënten.

Coaches creëren doorgaans een veilige en ondersteunende omgeving voor hun cliënten. Ze streven naar open en niet-oordelende communicatie, waarbij ze vrijuit kunnen spreken zonder angst voor veroordeling. Ze tonen respect voor de unieke situatie en persoonlijkheid van hun cliënten. Ze hechten veel waarde aan actief luisteren. Ze tonen betrokkenheid door aandachtig te luisteren naar wat hun cliënten zeggen, zowel de woorden als de onderliggende betekenissen. Dit omvat het stellen van verhelderende vragen, het samenvatten van informatie en het tonen van oprechte interesse.

Ze passen vaak een vraaggerichte benadering toe, waarbij ze vragen stellen die de reflectie en zelfbewustzijn van hun cliënten stimuleren. Ze moedigen hun cliënten aan om na te denken over hun doelen, uitdagingen en mogelijke oplossingen. Deze benadering vergroot het bewustzijn en de verantwoordelijkheid van de cliënt.

Ze proberen hun cliënten te motiveren en te inspireren om persoonlijke groei en verandering te bevorderen. Ze gebruiken positieve en bemoedigende communicatie om het vertrouwen en de veerkracht van hun cliënten te vergroten.

Communicatievoorkeur van een creatieve ondernemer

Creatieve ondernemers hebben vaak een unieke set communicatievoorkeuren vanwege hun ondernemende aard. Creatieve ondernemers hebben vaak een sterke voorkeur voor visuele communicatie. Ze gebruiken afbeeldingen, grafische elementen en visuele presentaties om hun ideeën en concepten over te brengen. Ze waarderen esthetiek en proberen hun boodschap op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren.

Ze begrijpen de kracht van storytelling en geven er de voorkeur aan om verhalen te gebruiken om hun boodschap over te brengen. Ze maken gebruik van narratieve elementen en emoties om verbinding te maken met hun publiek en hun verhaal memorabel te maken. Ze hebben vaak een voorkeur voor communicatie die origineel en vernieuwend is. Ze willen dat hun communicatie opvalt en anders is dan de traditionele methoden. Ze zoeken naar onconventionele manieren om hun boodschap over te brengen en te communiceren met hun doelgroep.

Ze willen anderen inspireren en motiveren. Ze geven de voorkeur aan communicatie die enthousiasme en passie uitstraalt. Ze willen anderen meenemen in hun creatieve visie en hen aanmoedigen om deel te nemen aan hun ideeën en projecten.

En ze hebben vaak een voorkeur voor informele en open communicatie. Ze willen een ontspannen sfeer creëren waarin ideeën vrij kunnen stromen en waarin iedereen zich vrij voelt om zijn mening te uiten. Ze waarderen vaak directe en eerlijke communicatie zonder veel bureaucratie. en begrijpen het belang van samenwerking en geven de voorkeur aan communicatie die samenwerking bevordert. Ze willen anderen betrekken bij hun creatieve proces en streven naar open communicatielijnen om ideeën en feedback uit te wisselen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat creatieve ondernemers uniek zijn en individuele communicatievoorkeuren kunnen variëren. Het is altijd het beste om te luisteren naar en rekening te houden met de specifieke voorkeuren en behoeften van de creatieve ondernemer waarmee je communiceert.


            Ontdek jouw communicatievoorkeur. Hoe communiceer jij?


Over de schrijver
Trauma - Burn-out Coach | High Value Ondernemerscoach | Neurocoach | Zelf en Breinleiderschap. Eclectisch Psychosomatisch Maatwerk | Stress, Energie en Timemanagement. Ik ben inlevend, intuïtief, analytisch, observerend, empathisch, betrokken, positief en geestig! Mijn persoonlijke kernwaarden zijn, Vertrouwen - Verbinding- Verantwoordelijkheid en Vrijheid.
Reactie plaatsen