Terugval na een trauma
04 juli 2023 
in Trauma
3 min. leestijd

Terugval na een trauma

Wat is een trauma

Een trauma verwijst naar een emotionele reactie op een ingrijpende gebeurtenis die een persoon heeft meegemaakt, getuige is geweest of waarvan hij/zij heeft gehoord. Het kan een schokkende of levensbedreigende gebeurtenis zijn die een diepe en langdurige impact heeft als persoon en ondernemer.

Traumatische gebeurtenissen kunnen variëren in hun aard en ernst. Ze kunnen bijvoorbeeld fysiek geweld, seksueel misbruik, oorlogservaringen, ernstige verkeersongevallen, verlies van een geliefde, of langdurig emotioneel of seksueel misbruik omvatten. Wat voor de ene persoon traumatisch is, kan voor een andere persoon minder impactvol zijn.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Wanneer deze symptomen aanhouden en het dagelijks functioneren van een persoon beïnvloeden, kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is een specifieke psychische aandoening die kan optreden na blootstelling aan een traumatische gebeurtenis.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle traumatische ervaringen resulteren in PTSS. Sommige mensen kunnen traumatische gebeurtenissen verwerken en herstellen met behulp van hun natuurlijke veerkracht en ondersteuning vanuit hun omgeving. Anderen kunnen echter professionele hulp en ondersteuning nodig hebben om het trauma te verwerken en de impact op onbewust niveau ervan te verminderen of zelfs elimineren. Op basis van de kennis en werking van het brein, wat mijn expertise is kan ik je als professionele mensgerichte ervaringscoach effectief mee helpen.

Het begrijpen en erkennen van trauma

Het is een belangrijk aspect van het bieden van passende zorg en ondersteuning aan mensen / ondernemers die dergelijke ervaringen hebben meegemaakt. Traumabehandeling kan je helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen, het verminderen van symptomen en het bevorderen van je herstel en welzijn.

Ik kan je informatie geven op basis van de kennis en werking van het brein. Ik reik je stress en emotiegerichte interventies na een trauma gebeurtenis. Ik maak je bewust om bij het verkennen en begrijpen van de emotionele reacties op je trauma. Ik help je emoties te uiten, te begrijpen en te verwerken, en ondersteunt de integratie van je emotionele ervaringen met cognitieve processen

Een trauma kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van jou als persoonlijke en de aard van je trauma. Een terugval kan optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder triggers die herinneringen aan het trauma oproepen, zoals geluiden, geuren of situaties die lijken op de traumatische gebeurtenis. Daarnaast kunnen andere stressvolle gebeurtenissen of belangrijke veranderingen in het leven ook een tijdelijke terugval uitlokken.

Terugval kan zich uiten in verschillende symptomen 

Intense angst of paniekaanvallen, flashbacks van het trauma, vermijdingsgedrag, negatieve gedachten en gevoelens, verhoogde prikkelbaarheid, slaapproblemen en concentratieproblemen, zijn veel voorkomende symptomen die het dagelijks functioneren aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Als je merkt dat je een tijdelijke terugval ervaart na een trauma, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Als getrainde trauma expert kan ik je helpen bij het verwerken van het trauma en je leren omgaan met de gevolgen ervan. 

Ik richt mij op het verkennen en begrijpen van je emotionele reacties op het trauma die in het verleden zijn ontstaan. Het helpt je emoties te uiten, te begrijpen en te verwerken, en ondersteunt de integratie van emotionele pijnlijke ervaringen die je opgelopen, zonder het ook vaak te beseffen.

De pijnlijke emotionele gebeurtenis(sen) is in je emotionele brein, zoals in je amygdala opgeslagen. Elke vervelende stressmoment in het heden triggert jezelf, wat je ervaart en vervelend aanvoelt dit ergens in je (of meerdere plekken) lichaam.

Het reptielenbrein speelt een rol bij de regulatie van vitale functies: zoals je ademhaling, hartslag, bloeddruk en de regulatie van lichaamstemperatuur. Het zorgt ook voor instinctieve gedragingen en voortplanting.

Daarnaast is het reptielenbrein ook betrokken bij bedreigende of gevaarlijke situaties. Het activeert het sympathische zenuwstelsel, wat resulteert in een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, verhoogde alertheid en geactiveerde stressrespons.

Zelfzorgtechnieken

Naast mijn professionele hulp zijn er ook zelfzorgtechnieken die je kunt toepassen om je welzijn te bevorderen. Dit kan onder meer het volgen van een gezonde levensstijl omvatten, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, gezonde voeding en het verminderen van stress. 

Het zoeken van steun bij vrienden, familie of collega ondernemers kan ook nuttig zijn, omdat zij je kunnen ondersteunen en ook met een luisterend oor begrijpen wat je doormaakt. Onthoud dat elke ondernemer uniek is en dat het herstelproces van een trauma tijd kan kosten. Wees geduldig en mild voor jezelf terwijl je werkt aan herstel en het omgaan met eventuele terugvallen.

Holistische benadering is een herstel op alle niveaus 

Een holistische trauma benadering streeft naar het herstellen van het evenwicht en de veerkracht van het individu op alle niveaus. Ik richt mij dan ook op het bevorderen van persoonlijke groei, zelfbewustzijn en het herstel van de verbinding met jezelf en anderen. Belangrijk bij een holistische trauma benadering is het begrip dat ieder individu uniek is. De behandeling wordt afhankelijk van jou als persoon met trauma op maat gemaakt om aan je specifieke behoeften en doelen te voldoen. 

Een holistische trauma benadering is een behandelingsbenadering die erkent dat trauma invloed heeft op alle aspecten van iemands leven, inclusief de fysieke, emotionele, mentale en spirituele dimensies. In plaats van zich uitsluitend te richten op specifieke symptomen, richt een holistische benadering zich op het begrijpen en behandelen van het individu als geheel.

Bij een holistische trauma benadering wordt het trauma niet alleen gezien als een psychologisch probleem, maar ook als een verstoring van de balans in het lichaam en de geest. Het gaat verder dan het behandelen van symptomen en probeert de onderliggende oorzaken van het trauma aan te pakken. De benadering kan bij mij verschillende therapeutische technieken omvatten psychosomatische aanpak, zoals EFT, yoga, ademwerk, meditatie, mindfulness e.d.

Klantervaringen op mijn RVA website

Over de schrijver
Trauma - Burn-out Coach | High Value Ondernemerscoach | Neurocoach | Zelf en Breinleiderschap. Eclectisch Psychosomatisch Maatwerk | Stress, Energie en Timemanagement. Ik ben inlevend, intuïtief, analytisch, observerend, empathisch, betrokken, positief en geestig! Mijn persoonlijke kernwaarden zijn, Vertrouwen - Verbinding- Verantwoordelijkheid en Vrijheid.
Reactie plaatsen