Ondernemersangst Transformeren door Neurocoaching
13 juni 2022 
4 min. leestijd

Ondernemersangst Transformeren door Neurocoaching

Wil je weer in dieper contact komen met jezelf?

Met NeuroCoaching wordt je onmiddellijk bewust hoe jij je mentale, emotionele, en fysieke bestemming weer in eigen handen kunt nemen! Neurocoaching-interventies zijn ontworpen om zich te richten op specifieke domeinen van de hersenstructuur en deze te resetten. Het doel van de gerichte interventies is om ondernemer perceptueel zelfbewustzijn te laten bereiken en krachtige, zelf bekrachtigende, brein-geest-lichaam-veranderingstechnieken te leren voor zelfverandering.

Neurocoaching valt onder de paraplu's van natuurlijke gezondheid (inclusief fysieke gezondheid - aangezien onze fysiologie kan worden hervormd door onze gedachten) en mentale gezondheid, inclusief emotionele fitheid) om (faal)angsten te transformeren naar gezonde vitale energie!

Met NeuroCoaching laat je oude patronen en belemmerende overtuigingen makkelijk los en kom je meer in je eigen kracht, dit betekent dat je meer oplossingsgericht denkt en intuïtiever wordt. Je baas wordt weer de baas over je eigen levenspad.

Angst Transformatie & Breinfysiologie

Angst is een fysiologische toestand die wordt gekenmerkt door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Het blijkt gepaard te gaan met een verhoogde activiteit van gebieden in het emotionele brein (het limbisch systeem). Het gaat daarbij vooral om de hypothalamus (regelt bijv. bloeddruk, je hartslag), amygdala (angst), hippocampus (geheugen) en de frontaal kwab (plannen, besluiten nemen en emoties reguleren).

Ons autonome zenuwstelsel (AZS), de naam zegt het eigenlijk al, het werkt autonoom en dat betekent op zichzelf staand. We hebben er niet direct invloed op. Het zorgt voor allerlei functies zoals ademhaling, hartslag, bloedcirculatie, spijsvertering, immuunsysteem, spieren. Ons AZS heeft 2 standen. Beide standen zijn nuttig, maar moeten wel evenwichtig samenwerken. Schuldgevoel of boosheid komen daardoor regelmatig voor omdat het parasympatische zenuwstelsel uit balans is. Omdat je, afhankelijk van de soort angst, niet voor honderd procent de persoon, partner of ouder bent die je zou willen zijn.

Bij de waarneming van bedreigende prikkels of angstige opwinding blijkt vaak dat de rechter hersenhelft (met negatieve gedachten) sterker geactiveerd (soort attractor) wordt dan de linker hersenhelft met positieve oplossingsgerichte (details) mindset gedachten. Rechterhersenhelft staat voor creativiteit, intuïtie, nieuwsgierigheid, fantasie en het visuele voor de rechterhersenhelft. Wanneer deze kant dominant is, worden problemen veel vaker intuïtief (abstract - holistisch) en creatief aangepakt.

Angst bij druk ondernemen en privé omstandigheden

Het hebben van een angst of fobie heeft gevolgen voor jezelf als hardwerkende ondernemer, maar ook voor anderen! Je bent niet meer vrij om te doen wat je wilt. Of om te gaan en staan waar jij wilt. Je naasten hebben daar ook last van. In het ergste geval kan het zelfs een enorme wissel op je klantrelatie(s) trekken. Heb je kinderen? Dan ondervinden ook zij de gevolgen van jouw angst of fobie. Ze zijn getuige van jouw angst of paniekaanvallen, of krijgen te maken met jouw impulsief of vermijdingsgedrag.

Angst gradaties

Angst wordt gezien als een systeem van een verminderde zelfregulatie van de hersenen. Er zijn verschillende gradaties van angst. Bij mildere vormen voel je je niet op je gemak en ben je onrustig en bezorgd. Bij meer extreme vormen is er sprake van paniek. Bij de waarneming van bedreigende prikkels of angstige opwinding blijkt vaak er vervelende herinneringen uit het verleden (triggers) hieraan te grondslag ligt.

Waar komt die angst vandaan?

Misschien voelt het niet direct als faalangst en interpreteer je het anders voor jezelf. Wellicht omschrijf je het eerder als onzekerheid en twijfel over wat je nu of in de toekomst dan wél wilt. Stel jezelf vragen. Waar komt mijn angst vandaan.

 • Angst voor toekomstperspectief om High Value te Ondernemen
 • Angst dat je de verkeerde keuzes maakt.
 • Angst dat mensen je raar aan gaan kijken.
 • Angst dat je later spijt krijgt.
 • Angst dat je financieel aan de grond komt te zitten.
 • Angst voor High Value Business toekomstperspectief
 • angst om te falen en te beginnen met High Value ondernemen

Om te begrijpen waarom wij mensen deze angsten ervaren hoeven we alleen maar te kijken naar de werking van ons brein. De angstreactie ontstaat in de oudste delen van onze hersenen: de hersenstam en het limbisch systeem. Dit oerbrein, dat nog precies hetzelfde is als honderdduizenden jaren geleden heeft als een van de belangrijkste taken ervoor zorgen dat je veilig bent. Wat betekent veilig? Dat je fysiek veilig bent en kunt overleven, dat je mensen om je heen hebt die er voor je zijn en je ook genoeg te eten en drinken krijgt.

Ik haal samen met jou op basis van de kennis van het brein het beste uit jezelf, zodat je door het leven kan gaan als een ontspannen High Value ondernemer en persoon met meer tijd voor zichzelf en je dierbaren. Geniet en wordt blij van een High Value Life! Hierdoor brengt je emotionele brein de emotionele ladingen, zoals stemmingswisselingen, frustratie, boosheid en verdriet, weer tot rust.

Triggers: Welke antwoorden geeft jouw onbewuste?

Ik houdt je brein daar waar krijg je brein nog aandacht nodig heeft meer inzicht in en bewustwording van onbewuste angstgevoelens en innerlijke onrust. Je leert begrijpen waar je emoties vandaan komen en waarom je bepaalde beslissingen neemt en gedrag vertoont. Je krijg controle over de lichamelijke en emotionele toestanden die je gedrag en leven beïnvloeden. 

Je kunt weer helderder nadenken, herinneringen in je geheugen beter ophalen en dagelijkse High Value Life en High Value Business activiteiten meer in Flow en Balans komt. Ik help je om de diep verstopte oorzaken van pijn en angst op te sporen en deze voor altijd uit je systeem te verwijderen. Hierdoor krijg je weer volop gezonde energie die vrijkomt om het leven enthousiast tegemoet te treden. 

Angst reageert heel goed op het trainen van de hersenactiviteit (meditatie), samenhang van breinprocessen en neurocoaching door middel van bijvoorbeeld NLP - PMA - EFT of Autogene training of maatwerk op basis van deze methoden. Ook kijk ik naar het dagelijkse schakelen op basis van hoe richt jij als ondernemer je aandacht (introvert & extravert) hoe neem je informatie op, waarop baseer je beslissingen (denk, gevoel, observatie of intuïtief). Hoe sta je als ondernemer in de wereld?

WEES JEZELF ZONDER ANGST:

 • door je gezondheid te verbeteren
 • door meer energie te hebben
 • door innerlijke rust en harmonie te ervaren
 • door controle over je leven te krijgen
 • door je eigen gevoelens en die van anderen beter te begrijpen
 • door de balans en stabiliteit in je leven te vergroten
 • door je zelfvertrouwen te vergroten


                   Kom dieper in contact met jezelf?

Over de schrijver
Trauma - Burn-out Coach | High Value Ondernemerscoach | Neurocoach | Zelf en Breinleiderschap. Eclectisch Psychosomatisch Maatwerk | Stress, Energie en Timemanagement. Ik ben inlevend, intuïtief, analytisch, observerend, empathisch, betrokken, positief en geestig! Mijn persoonlijke kernwaarden zijn, Vertrouwen - Verbinding- Verantwoordelijkheid en Vrijheid.
Reactie plaatsen